Besplatna dostava idući radni dan za narudžbe do 15:00 sati!

Što je to ultrazvuk?

Ultrazvuk je zvuk s frekvencijama iznad 20 tisuća oscilacija u sekundi. Špatulica se zove ultrazvučna jer vibrira frekvencijom između 20 i 25 kHz (tisuća po sekundi). 

Princip rada ultrazvučne špatulice se može ilustrirati na sljedeći način:
Zamislite da pomoću vibracija želite izbaciti rižu iz zdjele. Možete pomicati zdjelu gore-dolje određenom frekvencijom i amplitudom. Dakle, morate odrediti dva parametra: koliko puta u sekundi ili minuti idete gore-dolje i koliki put prelazite sa zdjelom u svakom zamahu.

Što se tiče riže, vjerojatno će biti dovoljno da se pomičete 10-20 centimetara gore-dolje i da to radite 3-4 puta u sekundi (3-4 Hz). Sva riža će ispasti iz zdjele.

A ako bismo, naprimjer, u zdjelu stavili navlaženu zemlju, trebali bismo oscilirati 10-20 centimetara gore-dolje barem 20-30 puta u sekundi ili možda čak i s većom frekvencijom - 200 puta u sekundi. A ako bismo primjenili 5 do 10 kHz s manjom amplitudom, blato iz zdjele bi postalo likvidnije i lako bi se izlilo iz zdjele.

Upravo to je princip rada ultrazvučne špatulice - vibracije iz ultrazvučnog spektra, optimalne amplitude, uzrokuju da se nečistoće razbijaju, odvajaju od kože te uz umjereni pritisak na kožu izlaze van i uklanjaju se sa samom špatulicom.

Ostavite komentar